wtorek, 8 stycznia 2013

Chlebek

Niesamowite zapachy w moim domu. Upiekłam chleb. Przepis dostałam od siostry - bardzo prosty, a chlebek zawsze się udaje.







Przepis na chleb


1 kg mąki (ja użyłam poznańskiej)

10 dkg drożdży

1 szklanka mleka (letnie)

2 lub 2 i 1/2 szklanki wody (letniej)

2 płaskie łyżki soli

2 szklanki otrąb pszennych

2 garści słonecznika

2 garści siemienia lnianego

Zrobić zaczyn z mleka, drożdży i mąki (konsystencja gęstej śmietany). Pozostawić na ok. 10 minut, gdy drożdże zaczną pracować- dodać resztę składników - wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Piec w temp. 200-220 stopni przez ok. godzinę. Po upieczeniu nie trzymaj chlebków w foremkach, bo zaparują i ciężko będzie je wyjąć. Gdy wierzch chleba zbyt szybko będzie się przypiekać - przykryj go folią aluminiową i piecz dalej :)

Smacznego




2 komentarze:

  1. Narobiłaś mi ochoty tymi zdjęciami taki piękny chlebek. Ja ostatnio kulinarnie bez szału.

    OdpowiedzUsuń