Przepis na chleb
1 kg mąki (ja użyłam poznańskiej)
10 dkg drożdży
1 szklanka mleka (letnie)
2 lub 2 i 1/2 szklanki wody (letniej)
2 płaskie łyżki soli
2 szklanki otrąb pszennych
2 garści słonecznika
2 garści siemienia lnianego
Zrobić zaczyn z mleka, drożdży i mąki (konsystencja gęstej śmietany). Pozostawić na ok. 10 minut, gdy drożdże zaczną pracować- dodać resztę składników - wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Piec w temp. 200-220 stopni przez ok. godzinę. Po upieczeniu nie trzymaj chlebków w foremkach, bo zaparują i ciężko będzie je wyjąć. Gdy wierzch chleba zbyt szybko będzie się przypiekać - przykryj go folią aluminiową i piecz dalej :)
Smacznego
Narobiłaś mi ochoty tymi zdjęciami taki piękny chlebek. Ja ostatnio kulinarnie bez szału.
OdpowiedzUsuńw piątek gotujesz u mnie :)
OdpowiedzUsuń