poniedziałek, 24 czerwca 2013

Gołąbki siekane (podrabiane)



Pewnie wszyscy już o nich słyszeli, widzieli, albo jedli. 
 To moje ulubione gołąbki. Robi się je szybko i równie szybko zjada.


SKŁADNIKI:

- pół główki małej kapusty
- 70 dkg mięsa mielonego np. karczku
- 1 szkl. kaszy manny (nie błyskawiczna)
- 1 szkl. ryżu
- 3 jajka
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz


WYWAR:

- ok 1,5 litra wody
- 2 kostki rosołowe
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- podsmażona cebulka

Kapustę i cebulę należy posiekać. Do tego dodać mielone mięso, kaszę, ryż, jajka i przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.  Powinno wyglądać, to o tak :


Potem z masy lepię takie jakby .... jaja. Aby mięcho nie lepiło się do dłoni, maczam je w wodzie.


Dla orientacji wielkości "mięsnych jaj", położyłam obok główkę czosnku.

Po czym należy je podsmażyć.


A podsmażone wrzucić do wywaru i gotować na małym 
gazie ok godzinkę lub półtorej.



Ugotowane gołąbeczki wrzucamy do brzucha. 




Pycha ! Mniam Mniam :)

pozdrawiam i smacznego życzę 






4 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam je robić :) W moim wydaniu dodaje jeszcze kaszę gryczaną i jęczmienną. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam i czasami robię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja daję 0,5 litra przecieru są wtedy takie esencjonalne, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez wolę bardziej pomidorowo, ale pan domu marudzi ;)

      Usuń