niedziela, 16 czerwca 2013

Styropian

Upiekłam tak zwanego  pewniaka, bo to ciasto zawsze się udaje.
Dla mnie, to taki podrabiany sernik.
Smakuje jak sernik, a nie ma w nim ani grama sera.


Przepis na ciasto kruche:

- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 250 gram margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobić ciasto. Podzielić na trzy części i włożyć na ok pół godziny do zamrażarki.

Przepis na masę:

- 1 litr gęstej i kwaśnej śmietany 18%
- 200 gram wiórek kokosowych
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywno. Po czym dodać śmietanę, budynie, mąkę ziemniaczaną, proszek i wiórki. Miksować delikatnie na niższych obrotach.

Na blaszkę wyłożyć pergamin i zetrzeć na nią na tarce 2/3 ciasta kruchego. Delikatnie uklepać i posmarować powidłami śliwkowymi (może być marmolada lub inny dżem).
Na powidła wylać masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć na tarce 1/3 ciasta kruchego.

Piec w temp 170 - 180 stopni przez godzinę.

 Ja piekę w temp niższej czyli 170 stopni przez 1 godzinę i 15 minut.

Przepisy można sobie porównać, bo w internecie aż się od nich roi.





Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz