niedziela, 30 czerwca 2013

Rafaello

Dziś propozycja na ciacho pyszne i proste.
 Nic, a nic się go nie piecze.


Prócz tego, że jest łatwe, to do złudzenia przypomina w smaku znane kokosowe kulki.



PRZEPIS NA RAFAELLO


SKADNIKI:

- 1 L. mleka
- 5 łyżek mąki przennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru (w tym 2 torebki cukru waniliowego)
- duża paczka wiórków kokosowych 200 gr.
- 2 - 3 paczki krakersów
- 1 kostka margaryny (ja dałam Kasię)

Zagotować 0,7 litra mleka z cukrem. Do tego wlać resztę mleka wraz z wymieszanymi obiema mąkami. Ciągle mieszając zagotować.
Pozostawić do wystygnięcia. Margarynę miksować, by była miękka 
i puszysta. Dodawać po trosze zimny budyń i miksować dalej. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe i jeszcze chwilkę miksować. Należy zostawić sobie garść wiórków do posypania wierzchu ciasta.
Na blaszce ułożyć na płasko krakersy. Wyłożyć 1/4 masy budyniowo-kokosowej. Następnie ułożyć kolejną warstwę krakersów i ponownie posmarować kremem. Według uznania można zrobić trzy warstwy z kremem lub cztery.   Wierzch ciasta posypałam wiórkami uprzednio prażonymi na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu).

Ciacho włożyć na całą noc do lodówki, a rano pałaszować do kawki. 
Smacznego :)






Pozdrawiam i słodkiej niedzieli życzę.




3 komentarze:

  1. Wydaje się proste. Na pewno się skuszę na zrobienie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne jest to ciasto ,dobre i łatwe w przygotowaniu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń