niedziela, 29 września 2013

(S)tunigowany murzynek i serniczek

Dostałam od mamy krótki telefon:

- upiecz dobre ciasto, a najlepiej dwa...

- ok się zrobi

Tylko jak upiec dwa dobre ciasta jak jest ich cała masa.
 Znam mało ciast, "nielubianych"



Murzynek z małym  tuningiem  

- 1 szklanka wody
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 czubate łyżki kakao
WSZYSKO ZAGOTOWAĆ (MIESZAJĄC) I OSTUDZIĆ. 
Odlać pół szklanki na polewę.

Do ostudzonej masy dodać:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
WSZYSTKO WYMIESZAĆ ZA POMOCĄ MIKSERA. 

Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec w temp. 
180 stopni ok 45 minut.

Gdy ciasto ostygło, przekroiłam je wzdłuż. Nasączyłam 
oba blaty wodą z sokiem wiśniowym.
Na pierwszy blat nałożyłam tężejącą galaretkę wiśniową 
(dwie galaretki rozpuściłam w 750 ml. wody).
Następnie na galaretkę nałożyłam krem czekoladowy
i drugi blat ciasta.
Na wierzch wylałam polewę czekoladową.

Polewa czekoladowa:
Do odlanej pół szklanki masy dodać
- czubatą łyżkę kakao
- 4 łyżki cukru
- czubatą łyżkę margaryny

ZAGOTOWAĆ CIĄGLE MIESZAJĄC. 
JAK LEKKO OSTYGNIE - POLAĆ CIASTO.






Sernik:

CIASTO KRUCHE:

- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 margaryna

PO WYROBIENIU CIASTA - PODZIELIĆ NA TRZY 
CZĘŚCI I WŁOŻYĆ DO ZAMRAŻARKI NA OK PÓŁ GODZINY.


MASA SEROWA:

- 1 wiaderko mielonego sera
- 2 jajka
- 1 margaryna (miękka)
- 2 budynie waniliowe (bez cukru)
- 0,5 szklanki cukru
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- rodzynki
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ MIKSEREM.


Na blaszkę wyłożoną pergamonem zetrzeć na tarce o dużych oczkach 2/3 ciasta kruchego. Utworzyć równomierny spód 
i delikatnie przyklepać dłonią. Następnie przez sitko posypać spód kakaem w celu by był kruchy i nie nasiąkał poczas pieczenia masą serową. Na tak przygotowany spód wylać masę serową. Na masę nałożyć pianę ubitą z 5 białek i 0,5 szklanki cukru. Na pianę zetrzeć na tarce resztę ciasta kruchego.
Wstawić ciasto do nie nagrzanego piekarnika.
 Piec 60 - 70 minut w temp. 170 - 180 stopni.





Smacznego i cieplutko pozdrawiam.

PS.

W najbliższym poście będą chusty.
 Się robią :) 
Już lecę z terzecią...

Bay bay










3 komentarze:

  1. Spodobał mi się ten murzynek z tuningiem .
    Krem czekoladowy to jaki, gotowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję się bez bicia, że krem gotowy, ale zrobiony na masełku. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jolu, Ty nie potrafisz robić niedobrych ciast. :)

    OdpowiedzUsuń