Przypominam go dla nowych obserwujących:
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki (ja użyłam poznańskiej)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 - 3 szklanki letniej wody
- 10 dkg drożdży
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 szklanki otrąb przennych
- 2 - 3 garści słonecznika
- 2 - 3 garści siemienia lnianego
- 2 - 3 łyżki płatków owsianych
Z mleka, mąki, cukru i drożdży zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny. Gdy drożdże ruszą i zaczyn podrośnie - dodać resztę składników
i starannie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić. Gdy ciasto urośnie przełożyć do foremek i czekać kolejne ok. pół godzinki, by znowu urosło. Włożyć do chłodnego piekarnika. Piec do półtorej godziny w temp. 200-220 stopni. Należy kontrolować sytuację. Czasami wystarczy 15 - 20 minut krócej. Gdy podczas pieczenia chlebki zbyt szybko będą się przypiekać, wówczas należy przykryć folią aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu nie trzymać chlebków
w foremkach, bo zaparują i ciężko będzie je wyjąć.
Chleb ten jest bogaty w błonnik. I jak pachnie....
w foremkach, bo zaparują i ciężko będzie je wyjąć.
Chleb ten jest bogaty w błonnik. I jak pachnie....
Zaczyn
Gotowe ciasto przed wyrośnięciem
Po wyrośnięciu
Po przełożeniu do foremek przed ponownym wyrośnięciem
I już wyrośnięte
Teraz do piekarnika
Gotowe
Smacznego !!!
A mnie nie wychodził, i przestałam piec. Twój wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńAniu spóbuj mojego przepisu.
OdpowiedzUsuńA zamiast otrąb pszennych mogą być owsiane??
OdpowiedzUsuńOtręby przenne są delikatne. Nie wiem jak będzie z owsianymi.
Usuńi piękne i pyszne:))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam