niedziela, 10 listopada 2013

Chleb

Kiedyś podawałam już przepis na chleb, który piekę. 
Przypominam go dla nowych obserwujących:

SKŁADNIKI:

- 1 kg mąki (ja użyłam poznańskiej)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 - 3 szklanki letniej wody
- 10 dkg drożdży
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 płaska łyżeczka  cukru
- 2 szklanki otrąb przennych
- 2 - 3 garści słonecznika
- 2 - 3 garści siemienia lnianego
- 2 - 3 łyżki płatków owsianych
  
Z mleka, mąki, cukru i drożdży zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny. Gdy drożdże ruszą i zaczyn podrośnie -  dodać resztę składników 
i starannie wymieszać. Ponownie przykryć i odstawić. Gdy ciasto urośnie przełożyć do foremek i czekać kolejne ok. pół godzinki, by znowu urosło. Włożyć do chłodnego piekarnika. Piec do półtorej godziny w temp. 200-220 stopni. Należy kontrolować sytuację. Czasami wystarczy 15 - 20 minut krócej. Gdy podczas pieczenia chlebki zbyt szybko będą się przypiekać, wówczas należy przykryć folią aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu nie trzymać chlebków 
w foremkach, bo zaparują i ciężko będzie je wyjąć. 
Chleb ten jest bogaty w błonnik. I jak pachnie....



Zaczyn


Gotowe ciasto przed wyrośnięciem

Po wyrośnięciu


Po przełożeniu do foremek przed ponownym wyrośnięciem

I już wyrośnięte

Teraz do piekarnika


Gotowe





Smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. A mnie nie wychodził, i przestałam piec. Twój wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast otrąb pszennych mogą być owsiane??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otręby przenne są delikatne. Nie wiem jak będzie z owsianymi.

      Usuń
  3. i piękne i pyszne:))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń